07okt 13Steeds meer zieke kinderen krijgen onderwijs aan huis
Steeds meer zieke kinderen krijgen onderwijs aan huis
Ruim 990 zieke kinderen kregen in het voorbije schooljaar (2011-2012) tijdelijk onderwijs aan huis. Dat is een verdubbeling vergeleken met twee jaar geleden. Steeds meer artsen en ouders leren het systeem kennen.
Elk kind dat langdurig of chronisch ziek is, kan thuis les krijgen. Vier uur per week. Dat is gratis. De ouders doen een aanvraag bij de school waar hun kind is ingeschreven. Ze vragen eerst toestemming aan hun arts: is het kind klaar om les te volgen?
Voordelen
Onderzoek toont aan dat zieke kinderen makkelijker terug naar school gaan na tijdelijk onderwijs aan huis. Omdat ze minder leerachterstand hebben. Maar ook omdat de lessen aan huis hen deugd doen. Zieke kinderen voelen dan dat ze iets waard zijn, dat ze nog kunnen groeien en bijleren. En belangrijk: dat ze er nog bij horen.
Wat is de rol van de arts?
1. De arts overlegt met de ouders en de school waar het kind is ingeschreven: wat kan dit kind aan?
2. De arts geeft toestemming voor onderwijs aan huis. Hij vult het aanvraagformulier in. Daarin staat dat het kind niet - of minder dan halftijds - naar school kan door ziekte of ongeval, én dat het kind onderwijs mag volgen.
3. De arts beslist wanneer het kind terug naar school kan. Herstellende kinderen kunnen halftijds naar school gaan en halftijds onderwijs aan huis volgen.
Alleen een geneesheer-specialist kan toestemming geven aan chronisch zieke kinderen. Aan
langdurig zieke kinderen mag ook de huisarts het attest schrijven.
Nog te weinig bekend
“Nog te veel ouders zijn niet op de hoogte,” stelt Ludo Govaerts namens Poziliv, het Platform van Onderwijs aan Zieke Leerlingen in Vlaanderen. “Scholen en artsen zijn goed geplaatst om ouders op het juiste moment informatie te geven.”
Minister van Onderwijs Smet verplicht elke school om ouders te informeren zodra hun kind recht heeft op tijdelijk onderwijs aan huis. Het ministerie van Onderwijs en Vorming stelt een website en folder ter beschikking van het onderwijs en de medische sector.
Meer info: www.ond.vlaanderen.be/toah/professional en www.onderwijsvoorziekekinderen.be.
Contactpersonen voor de brede pers:
Kabinet van Vlaams minister van Onderwijs en Vorming Pascal Smet: Nina Mallants, nina.mallants@vlaanderen.be, 0495 55 74 46
Agentschap voor Onderwijscommunicatie: Mieke Santermans, mieke.santermans@ond.vlaanderen.be, 02 553 99 08
Platform van Onderwijs aan Zieke Leerlingen in Vlaanderen (Poziliv): www.onderwijsaanziekekinderen.be Ludo Govaerts, ludo.govaerts@uzleuven.be, 016 34 39 62
← Terug naar overzicht