Welkom op de webpagina van het Jong VVK, een organisatie door en voor alle Vlaamse ASO's Kindergeneeskunde. 

Bestuur

Voorzitter

 • ​ Amber Van Baelen, Antwerpen  

Secretaris

 • Thomas Gestels, Antwerpen/Brussel

Leden

 • Eline Vermeiren, Antwerpen
 • Amber Van Baelen, Antwerpen
 • Thomas Gestels, Antwerpen/Brussel
 • Sarah Eylenbosch, Brussel
 • Laurens Van Camp, Leuven/Gent
 • Tine Alliet, Leuven
 • Gertjan Marissens, Brussel
 • Esmée Pivacet, Brussel
 • Charlotte Vande Moortel, Gent
 • Thomas Antychin, Antwerpen
 • Maarten Buytaert, Gent
 • Elise Ruysschaert, Brussel
 • Arie Frank Arensman, Antwerpen

PLS-cursus

 • Sarah Eylenbosch
 • Esmée Pivacet

NLS-cursus

 • Tine Alliet

(y)EAP

 • Amber Van Baelen

Socials

 • Esmée Pivacet
 • Thomas Antychin

Afstudeersymposium 2023

 • Eline Vermeiren
 • Amber Van Baelen
 • Thomas Gestels

Website

 • Thomas Gestels

 

Jong VVK is steeds verheugd nieuwe gezichten op de bestuursvergaderingen te verwelkomen. Denk je dat je als jonge kinderarts (in opleiding) een inbreng (groot of klein) kan hebben in ons bestuur (vast wel!), dan ben je steeds welkom op onze volgende vergadering. Geïnteresseerden kunnen zich melden op jongvvk@gmail.com of via hun Jong VVK vertegenwoordiger per universiteit (zie leden).

Wat doen we?

Algemeen

Jong VVK zet zich in om de belangen te behartigen van alle ASO's pediatrie in Vlaanderen. We streven ernaar om de opleiding Kindergeneeskunde van de 4 Vlaamse universiteiten (UAntwerpen, VUBrussel, UGent en KULeuven) zo kwalitatief en uniform mogelijk te maken. Belangrijk hierbij is dat we eveneens aandacht richten op een redelijke work-life balans, zonder hierbij aan kwaliteit in te boeten. We doen dit door vertegenwoordigd te zijn op de vergaderingen van het VVK, door te overleggen met lokale stagemeesters en door nauw betrokken te zijn bij andere ASO of jongeren verenigingen (op lokaal, nationaal en internationaal niveau).

Wat betreft opleiding ondersteunen we eveneens de organisatie van de PLS (Paediatric Life Support) en NLS (Neonatal Life Support) cursussen, waardoor deze dankzij sponsoring één maal tijdens de opleiding aan alle ASO's gedeeltelijk worden terugbetaald. Jong VVK organiseert tevens het tweejaarlijkse Afstudeersymposium, waarbij afstuderende ASO's tips en tricks meekrijgen die van pas komen wanneer de eerste stappen als afgestudeerd kinderarts gezet worden. Naast de huidige opleiding denken we mee aan de toekomst als kinderarts. Dit deden we in het verleden onder meer door gerichte enquêtes af te nemen bij collega's ASO pediatrie. De resultaten van deze enquêtes werden gepubliceerd in de Belgian Journal of Paediatrics. 

Jong VVK zet zich tot slot in om een sociaal netwerk te creëren tussen alle ASO's pediatrie. Dit doen we onder andere door jaarlijks op het BVK (Belgische Vereniging voor Kindergeneeskunde) congres in samenwerking met de Waalse collega's een event te organiseren. Sinds enkele jaren is daar ook een Pediatrie Cup, een jaarlijkse quiz (voor elke kinderarts die zich jong voelt) als afsluiter van de VVK Najaarsvergadering, bijgekomen. 

Iedereen is welkom bij Jong VVK. Ben je geïnteresseerd om deel te nemen, spreek dan gerust één van de leden aan of stuur een e-mail naar jongvvk@gmail.com. We verwelkomen je graag!

PLS cursus

Met Jong VVK streven we ernaar om alle ASOs pediatrie tijdens hun opleiding de reanimatiecursussen aan een gunsttarief te volgen. In een gewijzigd sponsor-klimaat is het jammer genoeg niet langer mogelijk om deze cursussen volledig gratis. Met ingang van 2023 is een nieuwe regeling uitgewerkt met een gunsttarief voor ASOs pediatrie aan de Vlaamse universiteiten en bijkomende korting voor ASOs die lid zijn van VVK.

Hoe je je vanaf januari 2023 kan aanmelden voor EPALS/APLS kan je hier lezen. 

Bij vragen of problemen, gelieve jongvvk@gmail.com te contacteren.

NLS cursus

Vanaf 2019 wordt in september jaarlijks een aparte NLS cursus georganiseerd en gesponsord voor alle afstuderende aanvaarde co-assistenten pediatrie van de Vlaamse universiteiten. Het doel is om elke afstuderende co-assistent klaar te stomen wanneer hij of zij een aantal weken later de opvang van een pasgeborene zelfstandig zal moeten uitvoeren als beginnende ASO pediatrie. Net als de PLS cursus wordt ook deze NLS opleiding eenmalig (gedeeltelijk) gesponsord per ASO. Nieuwe collega's worden zelf uitgenodigd en hebben in principe voorrang op oudere collega's. De exacte data van de cursus worden elk jaar zo snel mogelijk bekend gemaakt zodat dit tijdig kan worden ingepland.​ 

Voor 2024 vallen de NLS cursussen op:

 • 26 en 27 september 2024

Bij vragen of problemen, gelieve jongvvk@gmail.com te contacteren.

Young EAP

Jong VVK richt zijn pijlen niet enke op het regionale niveau, maar denkt uit buiten de taal- en langsgrenzen. Een bestuurslid van Jong VVK zetelt mee in werking van de Young EAP (European Academy of Paediatrics) en is zo betrokken bij wat er op Europees niveau onder de jonge kinderartsen leeft. Internationale erkenningen, een nakend Europees examen of discussies over de Europese kinderarts van de toekomst... het komt er allemaal aan bod!

Wist je trouwens dat YEAP interessante webinars houdt die gewoon vanuit je luie zetel te volgen zijn? Je vindt ze hier.

Sinds 2020 is er ook een European Paediatrics Exam dat door de EAP georganiseerd wordt. Meer informatie vind je hier: https://www.eapaediatrics.eu/ebp-exams/#about_exam

Evenementen/Symposia

Alle info over events van het (Jong) VVK (Pediatrie Cup, BVK event, Afstudeersymposium,...) vind je in chronologische volgorde van aankomende organisaties hier:

Evenementen VVK

 

Verder hebben we een handige lijst samengesteld met allerlei boeiende congressen. Van lokale pareltjes tot internationale hoogtepunten, we hebben het allemaal! Er is zelfs gedacht aan speciale overzichten voor algemene kinderartsen en voor degenen die zich verdiepen in specifieke subdisciplines. Neem snel een kijkje en ontdek jouw volgende inspirerende bijeenkomst! Hier is de link naar de lijst:

Congressen in de pediatrie

Journal Club

Door prof. dr. J. Toelen (UZ Leuven) wordt maandelijks een lijst samengesteld van interessante artikels uit de pediatrische wetenschappelijke literatuur. Omdat het lastig is om alle literatuur door te nemen wordt deze lijst beschikbaar gesteld voor alle ASO's om zo een makkelijk overzicht te krijgen van alle nieuwigheden. 

Om de lijsten terug te vinden kan je op de volgende link klikken:

Journal Club Jong VVK

Reanimatiecursussen EPALS/APLS en NLS

Met Jong VVK streven we ernaar om elke ASO pediatrie tijdens zijn of haar opleiding de PLS (EPALS/APLS) en NLS cursus éénmalig gesponsord volgen. In een gewijzigd sponsor-klimaat is het jammer genoeg niet langer mogelijk om deze cursussen volledig gratis aan te bieden aan de ASOs pediatrie van de vier Vlaamse universiteiten. Met ingang van 2023 is een nieuwe regeling uitgewerkt met een gunsttarief voor ASOs pediatrie en bijkomende korting voor ASOs die lid zijn van VVK.

Hoe je je vanaf januari 2023 kan aanmelden voor EPALS/APLS en NLS kan je hier lezen. 

Bij vragen of problemen, gelieve jongvvk@gmail.com te contacteren.

ASO statuut en contract

Wil je weten wat een arts-specialist in opleiding (ASO) is, hoe de ASO opleiding in elkaar zit of hoe een ASO tewerkgesteld wordt? Meer informatie vind je via VASO.Voor specifieke vragen ben je natuurlijk ook welkom bij Jong VVK!

Specifiek krijgen we veel vragen over het uniforme ASO contract, dat sinds 2021 in voege is. Je vindt wellicht een antwoord op veel van je vragen op de specifieke pagina op de website van VASO.

Erkenning tot kinderarts

Hieronder kan je alle informatie met betrekking tot de erkenning tot kinderarts terugvinden. 
Onder de eerste link kan je een document vinden dat dient ter ondersteuning en verduidelijking van wat van jou verwacht wordt door de erkenningscommissie Pediatrie. De inhoud van dit document is echter louter informatief en kan dus niet gebruikt worden wanneer er een discussie zou ontstaan. Voor de meest recente informatie ga naar Website agentschap Zorg en Gezondheid. De informatie op de website van het agentschap is de enige "rechtsgeldige".

Website agentschap Zorg en Gezondheid

Specifieke criteria tot erkenning

Contact

jongvvk@gmail.com

Bezoek ook onze Facebookpagina Jong VVK