Welkom op de webpagina van het Jong VVK, een organisatie door en voor alle Vlaamse ASO's Kindergeneeskunde. 

Bestuur

Voorzitter

                     

 • Lien Dossche, Gent
   

Vice-voorzitter

                       

 • Erika Van Nieuwenhove, Leuven
         

Opleiding en onderwijs

                       

 • Monique Slaats, Antwerpen

               
   
 • Athina Van Gasse, Antwerpen
 • Siel Daelemans, Brussel
 • Anton Martens, Brussel
 • Levi Hoste, Gent
 • Tine Alliet, Leuven

Secretaris

                       

 • Thomas Renson, Gent
   

PLS-cursus

                       

 • Karen Van Mechelen, Antwerpen
   

NLS-cursus

                      

 • An Jacobs, Leuven
   

Website en communicatie

 • Thomas Renson, Gent
   

Afstudeersymposium

 • An Jacobs, Leuven
 • Erika Van Nieuwenhove, Leuven
 • Lien Dossche, Gent
   

Feest

                  

 • Berthold Aman, Brussel

                   

 • Julie Ossieur, Gent

Wat doen we?

Algemeen

Jong VVK zet zich in om de belangen te behartigen van alle ASO's Pediatrie in Vlaanderen. We doen ons uiterste best om de opleiding Kindergeneeskunde van de 4 Vlaamse universiteiten (UAntwerpen, VUBrussel, UGent en KULeuven) zo kwalitatief en uniform als mogelijk te maken. Belangrijk hierbij is dat we eveneens streven naar een redelijke work-life balans, zonder hierbij aan kwaliteit in te boeten, een domein waarin we de afgelopen jaren reeds veel vooruitgang hebben geboekt. We doen dit door vertegenwoordigd te zijn op de vergaderingen van het VVK en door te overleggen met lokale stagemeesters. Daarnaast proberen we ook op Europees niveau mee te spelen door deel uit te maken van de Young EAP (European Academy of Paediatrics). 

Wat betreft opleiding ondersteunen we eveneens de organisatie van de PLS (Paediatric Life Support) en NLS (Neonatal Life Support) cursussen, waardoor ze dankzij sponsoring één maal tijdens de opleiding van alle ASO's worden terugbetaald. Jong VVK organiseert tevens het Afstudeersymposium, waarbij afstuderende ASO's nog wat tips en tricks meekrijgen die van pas komen wanneer de eerste stappen als erkend kinderarts gezet worden. Naast de huidige opleiding denken we mee aan de toekomst als kinderarts. Dit doen we door af en toe een enquête af te nemen bij alle ASO's Pediatrie. De resultaten van deze enquêtes werden reeds twee maal gepubliceerd in het Tijdschrift Voor de Belgische Kinderarts. 

Jong VVK zet zich in om een stevig netwerk te creëren tussen alle ASO's Pediatrie. Dit doen we onder andere door jaarlijks op het BVK (Belgische Vereniging voor Kindergeneeskunde) congres in samenwerking met de Waalse collega's een event te organiseren. 

Iedereen is welkom bij het Jong VVK. Ben je geïnteresseerd om deel te nemen, spreek dan gerust één van de leden aan of stuur een e-mail naar onze voorzitter Lien Dossche (liendossche@gmail.com). We verwelkomen je graag!

PLS cursus

Elke ASO kindergeneeskunde kan tijdens zijn of haar opleiding de cursus éénmalig gesponsord volgen. Jaarlijks wordt hiervoor in mei of juni een uitnodiging per mail gestuurd. Inschrijving kan enkel via het e-mailadres vvk.pls@gmail.com.

NLS cursus

Eind juni wordt er jaarlijks een aparte NLS cursus georganiseerd en gesponsord voor alle afstuderende aanvaarde co-assistenten kindergeneeskunde van alle Vlaamse universiteiten. Het doel is om elke afstuderende co-assistent klaar te stomen wanneer hij of zij een aantal weken later de opvang van een pasgeborene zelfstandig zal moeten uitvoeren als beginnende ASO kindergeneeskunde. De exacte data van de cursus worden elk jaar zo snel mogelijk bekend gemaakt zodat dit tijdig kan worden ingepland.

Evenementen/Symposia

Alle info over aankomende events van het Jong VVK vind je hier terug:

Evenementen Jong VVK

Journal Club

Door prof. dr. J. Thoelen (UZ Leuven) wordt maandelijks een lijst samengesteld van interessante artikels uit de pediatrische wetenschappelijke literatuur. Omdat het lastig is om alle literatuur door te nemen wordt deze lijst beschikbaar gesteld voor alle ASO's om zo een makkelijk overzicht te krijgen van alle nieuwigheden. 

Om de lijsten terug te vinden kan je op de volgende link klikken:

Journal Club Jong VVK

Erkenning tot kinderarts

Hieronder kan je alle informatie met betrekking tot de erkenning tot kinderarts terugvinden. 
Onder de eerste link kan je een document vinden dat dient ter ondersteuning en verduidelijking van wat van jou verwacht wordt door de erkenningscommissie Pediatrie. De inhoud van dit document is echter louter informatief en kan dus niet gebruikt worden wanneer er een discussie zou ontstaan. Voor de meest recente informatie ga naar Website agentschap Zorg en Gezondheid. De informatie op de website van het agentschap is de enige "rechtsgeldige".

Officieus document Erkenningscommisie

Website agentschap Zorg en Gezondheid

Specifieke criteria tot erkenning

Contact

vvkjongeren@outlook.be

Voor inlichtingen en inschrijvingen betreffende de PLS-cursus bestaat er een apart e-mailadres: vvk.pls@gmail.com