Welkom op de webpagina van het Jong VVK, een organisatie door en voor alle Vlaamse ASO's Kindergeneeskunde. 

Bestuur

Voorzitters

                  

 • Siel Daelemans, Brussel

​                  

 • Levi Hoste, Gent   

Secretaris

           

 • Thomas Gestels, Antwerpen

Leden

 • Denise Heppe, Antwerpen

​                       

 • Monique Slaats, Antwerpen

​                       

 • Athina Van Gasse, Antwerpen
 • Eline Vermeiren, Antwerpen

​                   

 • Berthold Aman, Brussel
 • Siel Daelemans, Brussel
 • Sarah Eylenbosch, Brussel
 • Anton Martens, Brussel
 • Levi Hoste, Gent
 • Laurens Van Camp, Leuven/Gent
 • Tine Alliet, Leuven
 • Evelien Corthout, Leuven

PLS-cursus

 • Athina Van Gasse, Antwerpen
 • Sarah Eylenbosch, Brussel

NLS-cursus

 • Tine Alliet, Leuven

Afstudeersymposium

 • Denise Heppe, Antwerpen
 • Athina Van Gasse, Antwerpen
 • Eline Vermeiren, Antwerpen

Website en communicatie

 • Thomas Renson, Gent
 • Levi Hoste, Gent

Jong VVK is steeds verheugd nieuwe gezichten op de bestuursvergaderingen te verwelkomen. Denk je dat je als jonge kinderarts (in opleiding) een inbreng (groot of klein) kan hebben in ons bestuur (vast wel!), dan ben je steeds welkom op onze volgende vergadering. Geïnteresseerden kunnen zich melden op jongvvk@gmail.com of via hun Jong VVK vertegenwoordiger per universiteit.

Wat doen we?

Algemeen

Jong VVK zet zich in om de belangen te behartigen van alle ASO's Pediatrie in Vlaanderen. We doen ons uiterste best om de opleiding Kindergeneeskunde van de 4 Vlaamse universiteiten (UAntwerpen, VUBrussel, UGent en KULeuven) zo kwalitatief en uniform als mogelijk te maken. Belangrijk hierbij is dat we eveneens streven naar een redelijke work-life balans, zonder hierbij aan kwaliteit in te boeten, een domein waarin we de afgelopen jaren reeds veel vooruitgang hebben geboekt. We doen dit door vertegenwoordigd te zijn op de vergaderingen van het VVK en door te overleggen met lokale stagemeesters.

Wat betreft opleiding ondersteunen we eveneens de organisatie van de PLS (Paediatric Life Support) en NLS (Neonatal Life Support) cursussen, waardoor ze dankzij sponsoring één maal tijdens de opleiding van alle ASO's worden terugbetaald. Jong VVK organiseert tevens het Afstudeersymposium, waarbij afstuderende ASO's nog wat tips en tricks meekrijgen die van pas komen wanneer de eerste stappen als erkend kinderarts gezet worden. Naast de huidige opleiding denken we mee aan de toekomst als kinderarts. Dit doen we door af en toe een enquête af te nemen bij alle ASO's Pediatrie. De resultaten van deze enquêtes werden reeds twee maal gepubliceerd in het Tijdschrift Voor de Belgische Kinderarts. 

Jong VVK zet zich in om een stevig netwerk te creëren tussen alle ASO's Pediatrie. Dit doen we onder andere door jaarlijks op het BVK (Belgische Vereniging voor Kindergeneeskunde) congres in samenwerking met de Waalse collega's een event te organiseren. 

Iedereen is welkom bij Jong VVK. Ben je geïnteresseerd om deel te nemen, spreek dan gerust één van de leden aan of stuur een e-mail naar jongvvk@gmail.com. We verwelkomen je graag!

PLS cursus

Elke ASO kindergeneeskunde kan tijdens zijn of haar opleiding de cursus éénmalig gesponsord volgen. Jaarlijks wordt hiervoor in mei of juni een uitnodiging per mail gestuurd. Inschrijvingen zijn mogelijk via deze link. Bij vragen of problemen, gelieve jongvvk@gmail.com te contacteren.

NLS cursus

Vanaf 2019 wordt in september jaarlijks een aparte NLS cursus georganiseerd en gesponsord voor alle afstuderende aanvaarde co-assistenten kindergeneeskunde van alle Vlaamse universiteiten. Het doel is om elke afstuderende co-assistent klaar te stomen wanneer hij of zij een aantal weken later de opvang van een pasgeborene zelfstandig zal moeten uitvoeren als beginnende ASO kindergeneeskunde. De exacte data van de cursus worden elk jaar zo snel mogelijk bekend gemaakt zodat dit tijdig kan worden ingepland.​ Bij vragen of problemen, gelieve jongvvk@gmail.com te contacteren.

Voor 2020 worden de NLS cursussen georganiseerd op 23 of 24 april in Aartselaar en 8 of 9 oktober in het UZ van Gent.

 

Young EAP

Jong VVK richt zijn pijlen niet enke op het regionale niveau, maar denkt uit buiten de taal- en langsgrenzen. Een bestuurslid van Jong VVK zetelt mee in werking van de Young EAP (European Academy of Paediatrics) en is zo betrokken bij wat er op Europees niveau onder de jonge kinderartsen leeft. Internationale erkenningen, een nakend Europees examen of discussies over de Europese kinderarts van de toekomst... het komt er allemaal aan bod!

Wist je trouwens dat YEAP interessante webinars houdt die gewoon vanuit je luie zetel te volgen zijn? Je vindt ze hier.

Nieuw vanaf 2020 is dat EAP een European Paediatrics Exam organiseert. Deze gaat de eerste keer op 16/10/2020 in Barcelona. Meer informatie vind je hier: https://www.eapaediatrics.eu/ebp-exams/#about_exam

Evenementen/Symposia

Alle info over aankomende events van het Jong VVK vind je hier terug:

Evenementen VVK

Klik hier voor een verslag van de eerste editie van onze Pediatrie Cup!

Journal Club

Door prof. dr. J. Thoelen (UZ Leuven) wordt maandelijks een lijst samengesteld van interessante artikels uit de pediatrische wetenschappelijke literatuur. Omdat het lastig is om alle literatuur door te nemen wordt deze lijst beschikbaar gesteld voor alle ASO's om zo een makkelijk overzicht te krijgen van alle nieuwigheden. 

Om de lijsten terug te vinden kan je op de volgende link klikken:

Journal Club Jong VVK

Erkenning tot kinderarts

Hieronder kan je alle informatie met betrekking tot de erkenning tot kinderarts terugvinden. 
Onder de eerste link kan je een document vinden dat dient ter ondersteuning en verduidelijking van wat van jou verwacht wordt door de erkenningscommissie Pediatrie. De inhoud van dit document is echter louter informatief en kan dus niet gebruikt worden wanneer er een discussie zou ontstaan. Voor de meest recente informatie ga naar Website agentschap Zorg en Gezondheid. De informatie op de website van het agentschap is de enige "rechtsgeldige".

Officieus document Erkenningscommisie

Website agentschap Zorg en Gezondheid

Specifieke criteria tot erkenning

Contact

jongvvk@gmail.com

Bezoek ook onze Facebookpagina Jong VVK