14okt 13Interuniversitaire Pediatric Life Support Cursus 2013 - 2014

Vanaf het academiejaar 2013-2014 maakt de "Pediatric Life Support Provider Course" deel uit van het academisch curriculum van je opleiding tot kinderarts.

Dat betekent dat je éénmalig in je opleiding gratis deze cursus kan volgen. Dit wordt mogelijk gemaakt dankzij de zeer gewaardeerde steun van Nestlé nutrition, het ter beschikking stellen van de vaardigheidslabo's van de vier Vlaamse Universiteiten, de administratieve steun van de Vlaamse Vereniging Kindergeneeskunde, alsook de belangeloze inzet van de instructeurs van deze cursussen.

De ingerichte cursussen zijn "reguliere" 2daagse cursussen, hetgeen betekent dat zij strikt volgens de geldende regels worden opgezet, en dat zowel de instructeurs als de kandidaten een mix vormen van artsen en verpleegkundigen van verschillende disciplines. Indien je slaagt voor deze cursus, ontvang je een Europees geldig certificaat van "provider" van pediatric life support, dat vier jaar geldig blijft.

Beide aangeboden cursussen, European Pediatric Life Support (EPLS) van de ERC (European Resuscitation Council) en de Advanced Pediatric Life Support (APLS) van de ALSG (Advanced Life Support Group) zijn vergelijkbaar qua inhoud en structuur, en sommige instructeurs geven les in beide cursussen. Je hoeft dus alleen te bekijken welke data en locaties jou het beste uitkomen.

We raden je aan van de cursus vroeg in je opleiding te volgen, want de aangeleerde vaardigheden komen al dadelijk van pas tijdens stages op de spoedgevallendiensten, intensieve zorg, neonatologie en tijdens wachtdiensten.

do-vr

14-15 nov 2013

APLS

Antwerpen (Malle)

ma-di

2-3 dec 2013

EPLS

UZ Gent

ma-di

9-10 dec 2013

APLS

UZ Brussel

do-vr

6-7 feb 2014

EPLS

UZ Leuven

ma-di

2-3 juni 2014

EPLS

UZ Gent

do-vr

5-6 juni 2014

APLS

UZ Antwerpen

Overzicht van de cursussen:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Omdat per cursus slechts 8 ASO's pediatrie (in principe 2 per universiteit*) gratis via dit circuit kunnen deelnemen, vragen we je om 3 voorkeursdata - mits goedkeuring door je opleider - voor de cursus door te geven op vvk.pls@gmail.com en dit vóór 24 oktober 2013. Het bestuur van de VVK jongeren maakt dan een jaarkalender op van wie wanneer kan deelnemen, en laat dit zo snel mogelijk weten. Volgend jaar worden opnieuw meerdere cursussen ingericht, dus iedereen komt vroeg of laat aan de beurt.

We zijn ervan overtuigd dat dit initiatief jullie opleiding absoluut ten goede zal komen, en vragen dan ook van bij bevestigde inschrijving zeker en tijdig op post te zijn, en vooraf hard te studeren, zodat slagen geen probleem kan zijn.

* in het UZ Gent wordt deze cursus al langer voor meerdere ASO's voorzien. Dat blijft ook nu nog zo.

Terug naar overzicht