02okt 14Journalclub September 2014

Door de ASO's van Leuven wordt onder begeleiding van dr. J. Toelen maandelijks een lijst samengesteld van interessant artikelen uit de pediatrische literatuur.

Omdat het lastig is om alle literatuur door te nemen wordt deze lijst beschikbaar gesteld om zo een makkelijk overzicht te krijgen van de recente (pediatrische) literatuur.

Volg de volgende link voor de lijst.

JC_Lijst_September_2014

De oogst van de overzichtsartikels is wat mager deze maand, maar - wie wil -kan zeker bijleren over: de behandeling van haemangioma ‘s, de aanpak van hematurie en het syndroom van Tourette.

Mochten de volgende vragen u - tot de dag van vandaag - uit uw slaap gehouden hebben, aarzel dan niet deze studies te lezen:

Geeft een keizerlijke geboorte meer kans op een RSV-infectie, wat betekenen orale contraceptiva voor de bloeddruk en het gewicht van adolescente dames, wat is ‘pupillometrie’ en kunnen we er pijn mee meten, welke kiemen veroorzaken het vaakst bot- en gewrichtsinfecties, kan je met minder propranolol ook haemangioma ‘s behandelen, beïnvloedt kunstvoeding of borstvoeding het eetgedrag op 6 jaar, heeft de behandeling van ADHD een effect op lengtegroei, geeft pesten nu echt aanleiding tot parasomnie, wat beweegt sommige ouders tot alternatieve vaccinatieschema’s, wordt MRSA een huisgenoot, waarom convulseren sommige kinderen na vaccinatie, hoe onderscheiden we een Kingella kingae septische artritis van een transiënte synovitis, is de Apgar-score nog steeds zo nuttig als vroeger, wat is het ‘Bertolotti syndroom’, vinden we vaker Clostridium bij kinderen met of zonder diarree…?

Dat en nog veel meer.

Terug naar overzicht