06nov 14Journal club Oktober 2014

Door de ASO's van Leuven wordt onder begeleiding van prof. dr. J. Toelen maandelijks een lijst samengesteld van interessant artikelen uit de pediatrische literatuur.

Omdat het lastig is om alle literatuur door te nemen wordt deze lijst beschikbaar gesteld om zo een makkelijk overzicht te krijgen van de recente (pediatrische) literatuur.

Volg de volgende link voor de lijst

JC Lijst Oktober 2014

Bij de overzichtsartikels staan een aantal interessante bijdragen over hyperlaxiteit, fragiele-X, post-herpetische neuralgie, nefrotisch syndroom, controversies over de slaap bij zuigelingen en nog veel meer.

Bij de klinische studies leer je misschien het antwoord op de volgende vragen:

is er een placebo-effect bij de behandeling van hoest bij kinderen, overleven kinderen een opname op PICU eerder in het weekend of tijdens de week, hoeveel kans op tumoren hebben kinderen na een CT thorax, hebben we genoeg aan een klinisch onderzoek bij stomp abdominaal trauma, geven antibiotica op zuigelingenleeftijd meer kans op obesitas, hebben late-preterme kinderen meer kans op kleine gestalte, hoe betrouwbaar is de capillaire vullingstijd bij kinderen, waarom stoppen moeders met borstvoeding, brengt migraine sommige kinderen naar 'Wonderland' en hoeveel kinderen hebben gehoorverlies na congenitale CMV-infectie...?

Er is ook een nieuwe 'Education and Practice' verschenen deze maand (http://ep.bmj.com/content/current ); dat is steeds een bezoek waard.

Terug naar overzicht