09dec 14Journal Club November 2014

Door de ASO's van Leuven wordt onder begeleiding van prof. dr. J. Toelen maandelijks een lijst samengesteld van interessant artikelen uit de pediatrische literatuur.

Omdat het lastig is om alle literatuur door te nemen wordt deze lijst beschikbaar gesteld om zo een makkelijk overzicht te krijgen van de recente (pediatrische) literatuur.

Volg de volgende link voor de lijst

JC Lijst November 2014

Deze maand is er een rijke oogst. Een lijst van zes pagina’s is lang, maar er werden bijzonder veel interessante artikels gepubliceerd.

Jullie vinden alvast een aantal mooie overzichtsartikels over: Alfa-thalassemie, heupdysplasie, immuunreacties na trauma, het abdominaal compartiment syndroom, obsessief-compulsieve stoornis, de behandeling van atopische dermatitis en van ernstige constipatie, een overzicht over eosinofiele oesofagitis...

In het onderdeel met de klinische studies leren jullie mogelijks het antwoord op de volgende vragen:  welke bacteriën veroorzaken urineweginfecties bij zuigelingen in Europa en hoe behandelen wij die, wat zijn de kenmerken van kinderen met Clostridium infecties, veroorzaakt HPV vaccinatie migraine, veroorzaken overbeschermende ouders constipatie bij hun kinderen, welke kinderen 'tandenknarsen' tijdens de slaap, reduceert het pneumokokkenvaccin de incidentie van sinusitis en pneumonie, wat zijn de risicofactoren voor een positionele plagiocefalie, is er een nieuwe behandeling voor hyperkaliëmie in aantocht, kunnen we de progressie van ADPKD tegengaan, wat is de waarden van leukotriëne-antagonisten bovenop inhalatiesteroïden bij kinderen met astma, welke kinderen met chronische buikpijn hebben in bacteriële overgroei, hoe lang zijn kinderen besmettelijk bij rhinovirus infecties, wat zijn de oorzaken van primair ovariële insufficiëntie?

Soms leren we het antwoord, soms is ‘verder onderzoek noodzakelijk’…

Bij de casuïstiek vind je zelfs een bijdrage over het gevaar van 'loom bandjes' binnen de kindergeneeskunde.

Alvast veel leesplezier

Terug naar overzicht