13jan 15Journal Club December 2014

 

Door de ASO's van Leuven wordt onder begeleiding van prof. dr. J. Toelen maandelijks een lijst samengesteld van interessant artikelen uit de pediatrische literatuur.

Omdat het lastig is om alle literatuur door te nemen wordt deze lijst beschikbaar gesteld om zo een makkelijk overzicht te krijgen van de recente (pediatrische) literatuur.

Tevens deze maand voor het eerst links naar aan aantal Journal Watches waarin kort een aantal artikelen worden besproken. Een van prof. Toelen en twee gemaakt door bestuursleden van de VVK-jongeren.

Het idee van de journal watch is 1) om de ASO's actief te betrekken bij de journal club lijst, 2) om van een aantal artikelen een korte review te bieden en 3) om kritisch te leren kijken naar artikelen. Het is de bedoeling dat er maandelijks een aantal Journal Watches gemaakt gaan worden door ASO's, waarbij degene die een Journal Watch hebben gemaakt een collega GSO kunnen nomineren. Uiteraard is het maken van een Journal Watch volledig vrijblijvend. 

Dan nu de links voor de lijst en de Journal Watches.

JC_Lijst December 2014

Journal Watch Prof Toelen: The Stability of Sleep Patterns Children 3-7years of age

Journal Watch Anke Raaijmakers: Europese kinderartsen volgen zelden de richtlijnen voor behandeling van urineweginfecties

We hebben deze maand een aantal reviews geselecteerd over: dyscalculie leversteatose, renale massa’s,…

Onder het deeltje van ‘klinische studies’ vind je een aantal artikels die antwoorden op de volgende vragen:

hoe lang moeten we osteomyelitis behandelen bij kinderen, hebben grote (lange) kinderen een betere levenskwaliteit, behandelen we voedingsproblemen het best multidisciplinair, wat zijn predictoren voor bacteriële meningitis bij jonge kinderen, hoe goed zijn huidtesten op jonge leeftijd, zijn er goede geneesmiddelen voor functionele buikpijnklachten, wat betekent een positieve intradermo bij kinderen zonder TB contact, hoe erg is neutropenie op kinderleeftijd, geven we best progesterone na hoofdtrauma, wat is een normaal slaappatroon bij kinderen,…?

Alvast veel leesplezier voor 2015!

Terug naar overzicht