04feb 15Journal Club Januari 2015

Door de ASO's van Leuven wordt onder begeleiding van prof. dr. J. Toelen maandelijks een lijst samengesteld van interessant artikelen uit de pediatrische literatuur.

Omdat het lastig is om alle literatuur door te nemen wordt deze lijst beschikbaar gesteld om zo een makkelijk overzicht te krijgen van de recente (pediatrische) literatuur.

Verder weer links naar Journal Watches een van de lijst van januari en een van de lijst van december. Meerdere watches zijn in de maak, hou hiervoor de website in de gaten. 

Nog eenmaal ter info omtrent de journal watches:

Het idee van de journal watch is 1) om de ASO's actief te betrekken bij de journal club lijst, 2) om van een aantal artikelen een korte review te bieden en 3) om kritisch te leren kijken naar artikelen. Het is de bedoeling dat er maandelijks een aantal Journal Watches gemaakt gaan worden door ASO's, waarbij degene die een Journal Watch hebben gemaakt een collega GSO kunnen nomineren. Uiteraard is het maken van een Journal Watch volledig vrijblijvend.

Dan nu de links voor de lijst en de Journal Watches.

JC_Lijst Januari_2015

Journal Watch Prof Toelen: Normal saline flushes performed once daily maintain peripheral intravenous catheter patency: a randomised control trial.

Journal Watch Prof Toelen; Age at Gluten Introduction and Rsik for Celiac Disease

Journal Watch Niels Lodeweyckx: Prevalence and Predictors of Bacterial Meningitis in Young Infants with Fever without a Source

Deze maand kun je in de rubriek overzichtsartikels lezen over: pediatrische NASH, recurrente myalgie en rhabdomyolysis, de evoluties binnen de kinderchirurgie, het klinisch belang van het intestinale microbioom, de oorsprong van mucoviscidose,…

In de lijst met klinische studies vind je mogelijks het antwoord op de volgende vragen: is er een relatie tussen enuresis nocturna en periodische lidmaat-bewegingen tijdens de slaap, wat is nu de prevalentie en de trend van obesitas op kinderleeftijd in een West-Europees land, is urineweginfectie een risicofactor voor chronisch abdominale pijn, geven we beter morfine of ibuprofen aan kinderen die een tonsillectomie ondergingen, hoe pakken we best migraine in de spoedgevallendienst aan, hoe betrouwbaar zijn de transcutane bilirubine metingen, op welke leeftijd worden gluten het best geïntroduceerd, kan hyperbilirubinemie leiden tot apnee bij prematuren, hebben de kinderen met trisomie 21 meer kans op een ernstige RSV-infectie, kunnen we met “0.9% NACl” perifere katheters openhouden, goed zijn Belgische 5-jarigen beschermd tegen mazelen, bof en rubella, kan je een hele populatie screenen voor coeliakie op basis van bloedname, helpen protonpompinhibitoren bij excessief huilende zuigelingen, geef je acetaminofen en ibuprofen best samen of afwisselend bij koorts…?

Alvast veel leesplezier!

Terug naar overzicht