09mrt 15Journal Club Februari 2015

Door de ASO's van Leuven wordt onder begeleiding van prof. dr. J. Toelen maandelijks een lijst samengesteld van interessant artikelen uit de pediatrische literatuur.

 

Omdat het lastig is om alle literatuur door te nemen wordt deze lijst beschikbaar gesteld om zo een makkelijk overzicht te krijgen van de recente (pediatrische) literatuur.

Inmiddels deze maand een Journal Watch.

Men mag natuurlijk altijd een Journal Wach maken en doorsturen....

Voor de lijst en Journal Watch volg onderstaande links

JC_Lijst Februari_2015

Journal Watch Barbara Bosch: Early Discharge of Infants and Risk of Readmission for Jaundice

In de lijst van deze maand vind je bij de overzichtsartikelen bijdrages over de differentieel diagnose van spastische diplegie, SIDS, HIE, een opfrissing van het abdominaal onderzoek, biliaire atresie, …

Bij de studies zou wel eens het antwoord te vinden zijn op volgende vragen: van waar komen de anti-tissue transglutaminasen bij koortsepisodes, vinden we vaak coeliakie bij obese kinderen, wat is het effect van slaap apnee bij niet-obese kinderen, kunnen we HSV sneller opsporen bij neonati, zien we meer allergie bij kinderen waar thuis de vaatwasser draait, gaan we nog lang een RX aanvragen bij het vermoeden van spondylolyse, kan dieetaanpassing remissie van een eosinofiele gastro-enteritis induceren, hebben jongens met hypospadie een kortere ringvinger of wijsvinger, mogen we afgaan op de klinische inschatting van dyspnee door een jonge collega (of gaan we beter zelf toch maar eens kijken naar het kind), slapen adolescenten minder dan vroeger, wat zegt onze telomeerlengte bij de geboorte over onze levensverwachting, hebben pubertaire veranderingen een effect op onze leukocytose, veroorzaakt UWI echt verlengde icterus bij neonaten, veroorzaken PPI veranderingen in het microbioom op verschillende plaatsen in het lichaam, zit er meer nicotine in het haar van kinderen met BPD, kunnen we pinda allergier vermijden door een vroege introductie,…?

Ga ook zeker nog eens langs op http://ep.bmj.com/content/current voor de nieuwe editie van wat een zeer favoriet journal zou moeten zijn.

Je vindt er bijzonder boeiende en praktische bijdrages over epistaxis, het diagnostisch gebruik van de ESR, hypercalcemie…

Alvast veel leesplezier!!

Terug naar overzicht