17nov 19Wereld Prematuren Dag op 17 november 2019

In 2018 werd 8% van de kinderen in het Vlaams Gewest voor de 37ste zwangerschapsweek geboren. Het gaat om 6,7% van de eenlingen en 60,9% van de meerlingen. De grootste groep, zo’n 4000 van de 4852 prematuur geboren baby’s, wordt geboren tussen de 32ste en 37ste zwangerschapsweek. Wereld Prematuren Dag vraagt aandacht voor alle prematuur geboren kinderen.

‘World Prematurity Day’ is een initiatief van de European Foundation for the Care of Newborn Infants (EFCNI). Dit jaar ligt de focus op ‘Te vroeg geboren: de juiste zorg, op het juiste moment, op de juiste plaats’. Wereldwijd werken meer dan 100 landen mee. De waslijn met 1 paars mini-paar geeft aan dat wereldwijd 1 kind op 10 te vroeg geboren is en symboliseert de kwetsbaarheid van deze kinderen.

Alle diensten voor neonatale niet-intensieve zorgen (N*), diensten voor intensieve neonatologie (NIC) en de Vlaamse Vereniging voor Ouders van Couveusekinderen (VVOC) en Kind en Gezin benadrukken het belang van deze dag.

VVOC organiseert op maandag, 18 november 2019 een studiedag voor ouders en professionelen. Meer informatie vind je via de website VVOC.be.

Nieuw ‘Groeiboekje’

Kinderen die geboren worden tussen 32 weken en voor 37 zwangerschapsweken zijn ‘matig prematuur’ geboren kinderen. Zij worden minder systematisch opgevolgd. Onderzoek toont dat deze kinderen echter meer risico hebben op ontwikkelings- en opvoedingsproblemen. Ouders met een prematuur geboren kind hebben nood aan specifieke informatie, ook na het ontslag uit het ziekenhuis. Typische vragen die  deze ouders zich stellen, zijn;

 • “Drinkt mijn kindje voldoende?”  
 • “Wanneer moet ik het laten vaccineren?”
 • “Hoe kan ik mijn kindje stimuleren?”
 • “Wat met  kinderopvang?”

VVOC, Kind en Gezin en heel wat andere partners hebben daarom het bestaande ‘Groeiboekje’ herwerkt tot een nieuw ‘Boekje voor ouders met een matig prematuur geboren kind’. De brochure bundelt actuele info en thema’s zoals thuiskomst, prille relatie met het kind, voeding, ontwikkeling, gezondheid, kinderopvang, opvoeding, broertjes en zusjes, sociale rechten, ... Zo krijgen ouders op een positieve manier informatie, tips en suggesties op maat. VVOC realiseert de brochure via giften. Het is de ambitie dat elke ouder van een matig prematuur geboren kind deze brochure krijgt via de neonatale diensten van het ziekenhuis, Kind en Gezin of VVOC. Iedereen kan het boekje ook gratis bestellen of downloaden via de website van Kind en Gezin.

Contactgegevens pers

 • Nele Wouters, woordvoerder Kind en Gezin
  woordvoerder@kindengezin.be, 0496 59 15 11
 • Anita Verhille, contactpersoon VVOC
  contact@vvoc.be, 0497 46 35 03
 • Prof. Dr. Filip Cools, Voorzitter BVN-GBN Belgische Vereniging voor Neonatologie - Groupement Belge de Néonatologie
  filip.cools@uzbrussel.be, 02 477 7721
 • Dr. Hilde Van Hauthem, voorzitter VVK
  hilde.vanhauthem@telenet.be

 

← Terug naar overzicht