26jun 24Aanpassing lijst meldingsplichtige infectieziekten
Aanpassing lijst meldingsplichtige infectieziekten
Geachte collega,
De regelgeving over de te melden infectieziekten in Vlaanderen werd op 7 juni geactualiseerd.
De lijst met de specifieke infecties die moeten gemeld worden, wordt hierdoor gewijzigd.
Aan de bestaande lijst worden vijf infectieziekten toegevoegd, zes infectieziekten worden
aangepast in hun definitie en reikwijdte, en vier infectieziekten worden geschrapt.
De primaire bedoeling van de meldingsplicht is het snel opmerken van zich ontwikkelende clusters en epidemieën en het nemen van maatregelen voor de preventie van verdere verspreiding van deze infecties.
De melding van een (ernstig vermoeden van een) infectie die is opgenomen in de lijst wordt gedaan binnen de 24 uur op een beveiligde elektronische wijze, telefonisch of mondeling, of eventueel schriftelijk met de post.
Bij dringende gevallen wordt de infectie onmiddellijk telefonisch of mondeling gemeld.
Waarom een actualisatie?
Naast snelle aanpassing van de lijst bij epidemiologische urgenties wijzigt de epidemiologische context over de jaren heen. In die zin is een periodieke herziening van de meldingslijst noodzakelijk. Omwille van de Covid-19 pandemie werd deze herziening uitgesteld.
Wat wordt toegevoegd?
- Acute en ernstige respiratoire infecties in een epidemiologische context van opkomende virussen:
- Dit is een nieuwe gegroepeerde definitie die nieuwe varianten van het SARS-CoV-2-virus met ernstige kliniek, influenza van dierlijke oorsprong met snelle mens-op-mens-transmissie, of andere onbekende virussen met pandemisch potentieel omvat, inclusief infecties met SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) en MERS (Middle East Respiratory Syndrome).
- Mpox
- Tekenencefalitis (TBE)
- De gebieden in Europa waar het tickborne-encephalitis virus voorkomt nemen toe. Het optreden van autochtone gevallen heeft belangrijke implicaties voor het vaccinatiebeleid. Om een grondig inzicht te krijgen in de vermoedelijke locaties van besmetting van alle gevallen van tekenencefalitis in Vlaanderen wordt autochtone tekenencephalitis toegevoegd.
- Congenitaal rubella syndroom
- Wanneer een pasgeborene rubella ontwikkelt en de bron van infectie in België ligt, heeft dit belangrijke implicaties voor het vaccinatiebeleid in Vlaanderen. Dit wijst namelijk op een groep in Vlaanderen die onvoldoende wordt bereikt door vaccinatiecampagnes, wat vraagt om extra inspanningen op het gebied van bewustwording over het belang van vaccinatie.
- Candida auris
- Candida auris is internationaal een opkomende schimmelinfectie dat vaak gekenmerkt wordt door resistentie en verantwoordelijk is voor invasieve infecties met hoge mortaliteit in zorginstellingen. Hoewel het aantal gevallen in Vlaanderen momenteel zeer beperkt is, is het essentieel om deze gevallen nauwlettend op te volgen om de kans op verdere verspreiding te minimaliseren.
Bij welke infectieziektes wordt de gevalsdefinitie aangepast?
- Dengue, chickunguya en zika
- Humane infectie met dierlijke influenza
- De meldingsplicht wordt uitgebreid naar overdracht vanuit elke diersoort.
- Voedselinfecties
- Een verduidelijking dat er een link moet zijn tussen de twee gevallen.
- Zorginfecties door multiresistente micro-organismen
- Een verduidelijking dat twee epidemiologisch gelinkte gevallen reeds gemeld moeten worden.
Welke infectieziektes worden geschrapt?
Het uitvoeren van contact-en brononderzoek bij deze twee seksueel overdraagbare infecties (SOI) is moeilijk, waardoor de effectiviteit van de genomen maatregelen bij deze meldingen beperkt is. Bovendien heeft Sciensano aangetoond dat de gegevens van meldingsplichtige infectieziekten geen toegevoegde waarde hebben ten opzichte van de andere databronnen voor deze specifieke surveillance. We streven wel naar het verder zetten en starten van structurele acties om de verspreiding van SOI’s tegen te gaan.
- SARS en MERS
- worden nu ondergebracht onder de bredere definitie “acute en ernstige respiratoire infecties in een epidemiologische context van opkomende virussen”.
Wanneer gaat het Besluit van kracht?
Op 7 juni Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Hilde Crevits, het ‘Ministerieel besluit tot wijziging van artikel 1 van het ministerieel besluit van 19 juni 2009 tot bepaling van de lijst van infecties die gemeld moeten worden en tot delegatie van de bevoegdheid om ambtenaren-artsen en ambtenaren aan te wijzen’. Door deze nieuwe regelgeving vervalt de vorige ministerieel besluit van 18 juli 2016.
Het Besluit is gepubliceerd in het Belgische Staatsblad op 13/06/2024. Tien dagen na deze publicatie – dus vanaf 23/06/2024 gaan de wijzigingen van kracht.
Over de maatregelen bij infectieziekten wordt periodiek gerapporteerd in het Vlaams Infectieziektebulletin. Geïnteresseerden kunnen zich gratis abonneren op dit bulletin via www.infectieziektebulletin.be. Via deze link kan u zich ook abonneren op de maandelijkse nieuwsflash dat het belangrijkste nieuws van infectieziekten in binnen- en buitenland kort rapporteert.
Het team infectieziektebestrijding en vaccinatie hoopt dat het op uw medewerking kan rekenen voor een vlotte melding van deze infectieziekten. Zo kunnen we er samen zorg voor dragen de nodige maatregelen te nemen om vermijdbare verspreiding van infectieziekten in Vlaanderen te voorkomen.
Met vriendelijke groeten,
Karine Moykens
Secretaris-generaal
Departement Zorg